DÖRT YIL ARADAN SONRA ‘KGK’ KIBRIS’TA

29.01.2024
DİREKTÖR & GAZETECİ Hülya Özkoyuncu, Marmara Üniversitesi Medya ve İletişim, Eskişehir AÖF Fen-Edebiyat Sosyolojisi Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimini Girne Amerikan Üniversitesi'nde yüksek derecelerle tamamladı. Birçok medya kuruluşunda üst düzey görevlerde bulundu. Çalıştığı medya kurum ve kuruluşları şunlardır: Gaziantep Oluşum gazetesi Genel Koordinatörü, Gaziantep TV 27 Program Yapımcısı, Kıbrıs Genç TV Program yapımcısı, Kuzey Kıbrıs Yeni bakış Gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Bağlı olduğu medya temsilcilik ve üyelikleri: Kuzey Kıbrıs Dış Basın Birliği, Bavyera Türk Gazeteciler Cemiyeti (Londra Temsilcisi) Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği (Başkan Yardımcısı), İngiltere Uluslararası Basın Konfederasyonu NUJ resmi (Üye ve Basın Kartı sahibi), Küresel Gazeteciler Konseyi Dış Medya Meclisi G.Sekreteri. https://londonyes.uk/ https://www.icn.com.tr/ http://icnlondon.co.uk/ imtiyaz sahibidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü nedeniyle Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) olarak, üç gün sürecek olan çalıştay için adeta adaya çıkartma yaptık. Yerli ve yabancı 60’dan fazla basın mensubuyduk. Bazıları bir çok kez adaya gitmişti. Bazıları ise ilk kez. Yavru vatan KKTC, Anavatan Türkiye’ye oldukça yakın bir konumda…Yaklaşık bir saat içerisinde Şehit Binbaşı Fehmi Ercan’ın soyadını taşıyan Ercan Havalimanı’ndasınız. Ülkeye pasaporta gerek duyulmadan girişler serbest.

Kıbrıs aksanıyla konuşan sınır görevlileri ise her zamanki gibi oldukça sevimli ve güler yüzlüler. KGK’nın tahsis ettiği araçlarla kalacağımız otele doğru yol aldık. Yolda, Beş Parmak Dağları’nın üzerinde bulunan dev KKTC bayrağının  üzerinden doğan gökkuşağı karşıladı bizleri. Burası Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük adası. Ada, tarihi güzellikleri, yeşil coğrafyası, mavi denizi, hellimi, narenciyesi, üniversiteleri, hotelleri ile iyi bir konuma sahip. Lakin, uzun yıllardır yılan hikayesine dönen bir türlü çözülemeyen meseleleri ve tarihsel süreçteki yaşanan acı olaylarla bilinmekte.

Hala çözümü bulunamayan bu sorunun sebebi; jeopolitik ve jeostratejik konumundan dolayı başka ülkelerin de Ada’ya önem vermesidir. ABD, İngiltere, AB gibi küresel güçlerin Ada’yı önemsemesinin nedeni, Doğu Akdeniz’de deniz hâkimiyetini sağlayan stratejik bir liman ve güvenlik açısından askeri üs olarak kullanılabilecek stratejik mevki görevi görmesidir. Günümüzde KKTC tanınmıyor. Ama Güney Kıbrıs AB’ye üye.

15 Kasım 1983’te kurululan  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40 yılında,  KGK olarak adada belki de ilk defa dev bir çalıştay programına imza atılmıştır. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve üyeleri  olarak, önemli misyonu üstlenmek, geniş kitlelelere seslenmek. KKTC’nin Uluslararası arenada  tanınması ve tanıtılmasına hizmet etmek amaçları arasındadır. Savaş bitmesine ragmen egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü haklarından maruz bu adada, Yeşil Hat denen sınır var. Türk vatandaşları olarak Güney Kıbrıs’a KKTC’den giriş yapamıyoruz. Başkent Lefkoşa buna en güzel örnek. Sınırları güney ve kuzey olmak üzere ikiye ayrılmış. 3 günlük ada ziyaretinde gazeteciler, çalıştay öncesi ve sonrası Kuzey Kıbrıs’ın tarihi ve turistik noktalarını da keşvetmeye çalıştı. Başkent Lefkoşa’da KKTC Kurucu Lideri Rauf Denktaş’ın anıt mezarı daha sonra tarihi alanlar, Girne, Bellapais  ve hayatın durduğu tam bir hayalet şehir olarak anılan Kapalı Maraş ziyaret edildi. Tam bir doğa ve tarih gezisi yapmamıza imkan tanındı. KGK’nin gerçekleştirdiği bu çalıştay çok ses getirmiş, ilk defa adaya gelen gazeteciler için de farklı bir deneyim oluşturmuştur.