KGK Dış Medya Temsilcileri pandemi sürecini konuştular

25.04.2020
KGK Dış Medya Temsilcileri pandemi sürecini konuştular

Uluslararası meslek örgütü Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), Türkiye, Azerbaycan, ABD, Rusya, Almanya, İngiltere, Belçika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Yunanistan, Irak, Bulgaristan ve diğer ülkelerden temsilcilerle video konferans sistemiyle bir toplantı düzenledi.

TOPLANTININ açılışını KGK Dış Medya Meclis Başkanı Elshad Eyvazli yaptı. Temsilciler koronavirus salgınının yaşadıkları ülkelerin, özellikle de medyanın ve çeşitli sektörlerin üzerindeki etkisini tartıştılar. Video konferansı KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim yönetti. Dim, Türkiye’deki son durum hakkında da bilgi verdi. Türkiye’deki basılı medyanın özellikle de geleneksel yerel medyanın rolünün azaldığını buna karşın dijital yayınların öne çıktığını söyledi.
Başkan Elshad Eyvazlı, Azerbaycan’daki medyanın da aynı durumda olduğunu, gazetelerin önemini yitirdiğini, web sitelerinin okunma sayısının arttığını, ancak koronavirüse karşı mücadelede ülkesinin diğer ülkelerden daha ciddi önlemler aldığını ve daha az kayıp verdiğini söyledi.
ABD’den katılan dünyaca ünlü bir savaş gazetecisi olan KGK Washington Temsilcisi İrfan Sapmaz, savaştan bıktığı için ABD’ye geldiğini, ancak yeni ve farklı bir savaş olan koronavirüsle savaşmak zorunda kaldığını söyledi. Sapmaz, “Ne yazık ki, Amerika Birleşik Devletleri’nde virüs bulaşmış insan sayısı her geçen gün hızla artıyor. Başkan Trump her gün 17-18 saatleri arasında basına ülkede yapılan çalışmaları anlatıyor. Ancak Trump yanlısı Cumhuriyetçiler de karantinanın kaldırılmasını istiyorlar. Ülke ekonomisi ciddi biçimde sıkıntılı. 8 milyon kişi işsiz olarak kayıtlı ama 22 milyon işsiz var. Trump, seçimden önce devlet bütçesini mümkün olduğunca canlandırmaya çalışıyor. Medyaya gelince, CNN gibi büyük bir medya kuruluşunun bazı çalışanları enfekte olmuş ve evde karantinaya alındı. Koronavirüsten önce 1500 çalışanı olan bir medya organizasyonu var, şimdi 15-20 kişi çalışıyor” dedi.
Rusya’dan katılan Ekaterina Gündüz, ülkesindeki insanların virüse fazla dikkat etmediğini belirterek,“Aksine, sınırlar açılırsa dinlenmek için Türkiye’ye gideceklerini düşünüyorlar. Yani insanlar rekreasyonu kaçırıyor ve kapalı sınırlar için endişeleniyorlar.”
Bulgaristan’dan katılan Nahide Youmer, gıda yardımının ülkedeki insanlara tüm paketlerin dezenfekte edildikten sonra dağıtıldığını söyledi. Youmer, “Bunu dikkatinize sunuyorum çünkü iki hafta önce sosyal mesafeye uymadan kilisede bir ayin düzenleyen Bulgarlar şimdi yardım paketlerine bile dikkat ediyorlar. Virüsün ülkede kısa sürede yayılmasının nedeni karantina kurallarının sıkı bir şekilde uygulanmamasıydı. Virüs bulaşmış insan sayısı şu anda bini aşıyor ve ölüm sayısı 50. Bu rakamların küçük görünebileceği doğrudur, ancak Bulgaristan’ın sadece 5 milyon nüfusu vardır ve bu rakamlar aslında ülke için çok tehlikelidir. Medyamızın durumu da kötü.”
Kıbrıs’tan katılan Sefa Karahasan ülkedeki enfeksiyonların sayısını bildirdi ve şöyle konuştu:
“Kuzey Kıbrıs’ta alınan önlemlerin bir sonucu olarak, virüs bulaşmış insan sayısı keskin bir şekilde azaldı. 4 Mayıs’tan sonra bazı iş yerlerinin açilmasi tartışılıyor. Siyasi konularda ciddi bir sorunumuz var. Rumlardan toplam 40 bin TL değerinde yardım gönderdirildi. Neredeyse bunu bir büyük yardım olarak sunmak isteyenler var. Ancak her gün Türkiye’den uçakla yardım geliyor. Bunu görmezden geliyorlar. Medyamızın durumuna gelince, dünyanın her yerinde olanlar bizde de yaşaniyor.”
Kıbrıs’taki son durum hakkında KGK üyesi Hülya Özkoyuncu da bilgi verdi.
KGK genel başkan yardımcısı Kahraman Halisçelik ise karantina rejiminin sosyal medyayı daha da güçlü yaptığını söyledi ve şöyle devam etti: “Hepimiz Türkiye’deki durumu biliyoruz. Karantina rejimi yavaş yavaş yumuşamaya başlar durumda. Basın da karantina döneminde ciddi şekilde hasar gördü. Ancak genel başkanımız Dim’in girişimleri sayesinde yerel medyaya kısmen destek olundu. Önümüzdeki dönemde bazı zorlukların çözüleceğini ve medyanın gerekli desteği alacağını umuyorum. Evde kalarak sosyal medyanın gerçekte ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Evlerde devlet başkanlarının bile çevrimçi konferans geçirmesi, sosyal ve dijital medyanın ne kadar gerekli ve önemli olduğunu gösteriyor,”
İran’dan katılan Yakup Aslan, Tahran’da maske sıkıntısı olduğunu ve dezenfekte için alkol bulunmadığını bildirdi. Aslan, “Bugün İran’daki en önemli endişelerden biri enfekte olan ve ölen insanların sayısı. Çünkü sadece resmi kaynakdan açıklanan rakamlar bunun bize inandırıcı gelmediğini bildiriyor. Virüs bulaşan günlük insan sayısının zaten azalmaya başladığı doğrudur, ancak yapılan testlerin sayısının çok düşük olduğunu söylemeliyim. Ülkede 1 milyon 750 bin test yapıldı ancak virüs hastası sayısı 340 bin civarındadır. Ayrıca Ramazan ayı başladı ve hayat daha yavaş akmaya devam edecek. İnsanlar maske bulmakta zorlanıyor. Alkol neredeyse yok. Ancak burada tanıdık bir ortam aracılığıyla alkol bulmak mümkündür. Medya da zor durumda” diye konuştu.
Belçika’dan katılan Yeliz Hacıosmanoğlu ise  “Belçika’daki durum iyileşiyor. Huzurevlerinde ölen insanların sayısı da virüsden ölenler listesine dahil edildiğinden, virüsün kaybı bazen fazla geliyor. Ancak karantina rejimi gevşemekte, alışveriş merkezleri açılıyor ve karar üzerine okullar Cuma günü eğitime başlıyor. Burda da medya zor durumda ve devletten yardım istiyor.” Londra’dan katılan konseyin kurucu üyesi Aynur Tattersal, “Şu anda insanlarda kişisel gelişim ile ilgili birçok konuyu takip ediyorum. Her şeyin değişeceğini ve farklı olacağını düşünüyoruz. Ancak bu sürecin zaten gerçekleştiğini ve her şeyin tamamen değiştiğini fark etmiyoruz. Hepimiz ekonomik durum ve kayıplardan bahsediyoruz. Ama bu kayıplar yerine bir şey söylemek istiyorum. Bir medya temsilcisi olarak, her zaman insanların endişelerini dile getiririz. Ama geriye dönüp bakalım hayatlarımızda gerçekten neler değişti. Bu konuya biraz dikkat edersek, bir mesajımız olduğunu da anlayacağız. Hazırladığımız haberler ile daha önce ne tür bir gazeteci olduğumuzu, şu anda ne tür bir gazeteci olduğumuzu anlayabiliyoruz. Çok fazla olumlu işin olması kaçınılmaz”.
İngiltere’deki son durum hakkında bilgi veren KGK Londra Temsilcisi Alpaslan Düven de, ülkede olağanüstü günler yaşandığını belirterek, “İngilizler virüsü geç ciddiye almanın acısını çekiyorlar. Normale dönüş için henüz tarih bile verilemiyor” dedi.
KGK Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt da medyanın pandemi sürecinde yaşadığı değişimi ve gelecekteki gelişmeleri yorumladı.

KGK Dış Medya Meclis Başkan Yardımcısı ve İndependent yazarı Benan Kepsutlu da İstanbul’dan katıldı. Pandemi sürecinde yakından tanıdığı 4 insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Kepsutlu, “Bu süreci ciddiye almak zorundayız. Medya olarak sorumluluklarımız var. Bu sürecin bitiminden sonra da sorumluluklarımız devam ediyor olacak. Şu anda enfekte olmamayı başarmamız gerekiyor” dedi.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.