Rektör Kalan’dan ‘Sözde Ermeni Soykırımı’na ilişkin acı itiraf

27.04.2021
Rektör Kalan’dan ‘Sözde Ermeni Soykırımı’na ilişkin acı itiraf

KGK’nın düzenlediği ‘Dış Medya Gözüyle Sözde Ermeni Soykırımı İddiaları’ konulu konferans online olarak gerçekleşti. KGK Dış Medya üyeleri ve ülke temsilcilerinin katıldığı, KGK Genel Başkanı Dim moderatörlüğündeki konferansın konuğu ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’dı. Rektör “Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu süreçte görevimizi layıkıyla yerine getiremedik” dedi

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim moderatörlüğünde gerçekleşen ve Media Türk-DİM TV ortak yayını ile canlı yayınlanan online konferansa Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ın yanı sıra KGK Dış Medya üyeleri ve ülke temsilcileri katıldı.
‘SADECE TÜRKİYE DEĞİL TÜRK DÜNYASI DA DESTEK OLMALI’
Ermeni meselesinin tarih, siyaset ve hukuk olmak üzere 3 boyutu olduğunu belirten Kalan, “Ermeniler için tabii ki bazı menfaatler vardır. Dört T denilen bir kavram var. Dört T’nin içerisinde batılı ülkeleri tanımak, soykırım iddialarının Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınması ve bunun uluslararası mahkemelerce mahkumiyet kararı ile sonuçlanarak tazminat iddialarının ortaya çıkması demektir. Tazminat iddialarının başında da tabii ki maddi olarak değil toprak talebi söz konusu olabilecektir. Şunun altını çizmeliyiz ki biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu süreçte görevimizi layıkıyla yerine getiremedik. Bahsettiğimiz son 10-20 yıl içinde yaşananlar değil, hadiselerin yaşandığı tarihten bugüne getiremedik. Eğer ki bir Türk Birliği’nden bahsediliyorsa sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti değil, Türk dünyası olarak bu hepimizin sorumluluğudur. Ermeni meselesinin 3 önemli boyutu vardır. Bunlardan birincisi tarihi. Tarihi boyutu noktasında sınıfta kaldık. Çünkü Çarlık Rusya arşiv belgeleri, İngiltere arşivleri, İran arşivleri, Gürcü arşivleri ve Ermeni arşivlerinden yeterince istifade edemedik. Uluslararası geçerliliği olan dillerde haklı davamızı arşiv belgelerine dayandırarak anlatamadık. Ortak tarih komisyonlarında bahsettik. Ermenilerle birlikte ortak bir tarih komisyonunun kurulamayacağını hepimiz biliyoruz. Gerçekçi olmamız gerekiyor. Bizim arşivlerimizi açtığımız gibi ikili ilişkilerle diğer devlet arşivlerinden edineceğimiz verilerle bütün gerçekliğiyle, tarihiyle hadiseyi ortaya dökmek ve bunu uluslararası dillerde yayınlar yaparak, sempozyumlar, çalıştaylar yaparak dünya kamuoyunu aydınlatmamız gerekiyor. Kamu diplomasisi ile yazılı görsel medyayla diğer ülke halklarının nezdinde de en iyi şekilde anlatılması gerekiyordu. İkinci boyutu ise siyasi boyutudur. Üçüncü boyutu ise hukuk. İlk ikisine bugünden tezi yok toparlamak için bir çaba göstermezsek üçüncü boyutu bizim için çok daha ağır ve yıkıcı olabilir. Biden’in söylemlerini gerçeklik olmasa da önemsiyorum. Biden kendisince Mavi Vatan’da, Libya’da, Suriye’de, Doğu Akdeniz’de, Karabağ’da attığımız adımların faturasını kesiyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Kendi siyasetine şirin görünmek, lobilerini memnun etmek için yapıyor. Ülkemiz lobicilik faaliyetleri noktasında çok geri kalıyor. Sadece Dışişleri Bakanlığımızın faaliyetleri ile yürütülüyor. Bu noktada akademisyenlerimizin son derece yetersiz kaldığını belirtmek istiyorum. Bu konuda sadece Türkiye Cumhuriyeti devletindeki değil, Türk dünyasında bu işe gönül veren diğer kardeş ülkelerin de destek olması son derece elzemdir” dedi.
KGK dış medya üyeleri ve ülke temsilcileri de konuya ilişkin görüşlerini aktardılar.
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, konferansa ilişkin “Biden’in Ermeni Soykırımı İddiaları’nı KGK dış medya üyeleri ve ülke temsilcileriyle online canlı yayında değerlendirdik” dedi. (ŞERİFE ÇOBAN)

YAZAR BİLGİSİ