KGK Yaygın Medya Meclisi, “İletişim Akademisi” kurulmasına öncülük edecek

07.07.2021
KGK Yaygın Medya Meclisi, “İletişim Akademisi” kurulmasına öncülük edecek

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yaygın Medya Meclisi, pandemi dolayısıyla ertelenen mutat toplantısını Alanya’da gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, gazeteciliğin yıpranmış bir meslek haline geldiği ve bu durumu tersine çevirmek için sektörün bir an önce harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.
KGK Yaygın Medya Meclis Başkanı Buse Biçer Akbaş’ın yönettiği toplantıya KGK Genel Başkan Yardımcısı Bülent Aydemir, KGK Mali Başkanı Adnan Yüce ve KGK Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Virancık başta olmak üzere Yaygın Medya Meclis Başkan Vekili Mehmet Çatakçı, Meclis Sekreteri Cesurhan Taş, Meclis Yürütme Kurulu üyeleri Hayati Arıgan, M. Veysi İpek ve Seda Demir ile meclis üyeleri katıldı.
Toplantıda ilk olarak özellikle son dönemde gazetecilerle ilgili sosyal medyada gündem olan konu ve olaylardan bahisle, “Medyada Etik” konusu tartışmaya açıldı.
Tüm üyelerin etik değerlerin önemine vurgu yaptığı toplantıda “Gazeteci” profilinin değiştiğinden hareketle; gerek “etik” gerekse “yetkinlik” anlamında gazeteciliğin gelişimine katkı sağlayacak somut adımların atılması gerektiği yönünde fikir birliğine varıldı.
Ayrıca, ortak görüş olarak, “Gazeteci profili değişti bunun zeminini oluşturan temel nedenlerden biri liyakatsızlık. Ekonomik sorunlar var ancak, gazetecilik zenginleşme aracı değildir. KGK Yaygın Medya Meclisi üyeleri olarak gazetecilik ile ilgili yaşanan sorunu doğru tarif etmek zorundayız. Sıradanlaşmış daha önce defalarca yazılmış etik kurullar bildirisi yerine daha proaktif bir değerler zinciri yaratmak istiyoruz. Meclisimizde yapacağımız toplantılarda fikir alışverişimiz devam edecektir. Genel çerçeve netleştikten sonra; oluşturulacak bir temsil heyetiyle; Parlamento’da siyasi parti temsilcileri, TV ve medya kuruluşlarının temsilcileri ile Üniversitelerin İletişim Fakülteleri ve Bölüm Başkanlarına ziyaretler düzenleyerek kendimizi ve değerlerimizi anlatacağız. Diğer meslek örgütleri ile de temasa geçeceğiz. Ortaklaşa neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz” denildi.
Bu çerçevede Yaygın Medya Meclisi, konsey bünyesinde “Sertifikalı İletişim Akademisi” kurulması konusunda tavsiye kararı aldı. İletişim Akademisi ile medya sektörüne yeni başlangıç yapmış olanlar ve mesleki gelişimi adına ihtiyaç duyanlar başta olmak üzere, iletişim fakültelerinin başarılı öğrencilerini de bu eğitim programına dahil ederek bir meslek içi eğitim planlanırken, katılım, kabul ve program ile ilgili detayları oluşturulacak komisyonun belirlemesi kararlaştırıldı.
Yaygın medya meclisinde gündeme gelen bir başka proje ise Küresel Gazeteciler Konseyi’nin başlatıp öncülüğünü yapacağı “Temiz Sosyal Medya” kampanyası. Bu kampanyanın özü; insanların kişisel mahremiyetini zedeleyen sosyal medya akımlarının yarattığı tehlikeler üzerine yapılan uyarılardan oluşuyor. Teknik çalışmaların devam ettiği kampanyanın detaylarının daha sonra kamuoyuyla paylaşılması düşünülüyor.
Toplantıda son olarak, güncel olarak ülkemizde görülen müsilaj örneğinde olduğu gibi Dünyamız için büyük tehlike oluşturan kuraklık, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi ciddi sorunlara dikkat çekildi. Gazetecilerin sosyal sorumluluğu paylaşmak adına neler yapılabileceğine dair somut öneriler üretilmesi için “Yeşil Komisyon” kurulması da gündeme geldi.
Toplantıya katılan KGK Yaygın Medya Meclis üyelerinin isimleri şöyle:
FATMA BUSE AKBAŞ (NTV), BÜLENT AYDEMİR (HABERTÜRK), ADNAN YÜCE (İMAJ RADYO), SERTAÇ VİRANCIK (HÜRRİYET), HAYATİ ARIGAN (SÖZCÜ), VEYSİ İPEK (HABERTÜRK), SAYIM ÇINAR (HÜRRİYET), SEDA DEMİR (BEYAZ TV), AHMET ÇOŞKUNAYDIN (EKO TÜRK TV), MERAL AY (STAR TV), CANAN EKİCİ (TRT), FERHAT YILDIRIM (GÜN MEDYA GRUBU), YASİN ESEN (İHA), ALİ KADI (DHA), SEMA TEKELİ (TRT), HAMZA TAV (AA), ERDAL GÜVEN (SKALA MEDYA), ÜNSAL KARABULUT (ANKARA), CESURHAN TAŞ (ANKARA), ADNAN FİŞENK (TBMM), MEMET AVŞAR (AA).

YAZAR BİLGİSİ