Pandemi Günlerinde Bizi Kültür Birleştirdi

26.08.2020

Sayım Çınar

Pandemi hayatlarımıza mart ayının ilk günlerinde tam anlamıyla girdi.

 Başta ciddiyetini anlamakta, kavramakta tüm dünya gibi zorlandık, ancak kısa zamanda modern zamanın salgını bizleri evlerde kalmaya, sosyal mesafelenmeye, maskelere zorladı.

 Bu dönemde hepimize en iyi gelense kültür, sanat, edebiyat oldu.

 Önce online ücretsiz ulaşıma açılan konserleri, operaları, sergileri, müzeleri takip etmeye başladık. Devamında festivalleri, klasikleri izlemeye başladık, İnstagram’da gün boyu devam eden sohbetlere kulak kabartır olduk. Sadece sohbet de değil, performanslar, şarkılar, türküler, muhabbet ile gün boyu süren bir panayır gibiydi İnstagram.

 Ne zamandır okumayı planlayıp da bir türlü vakit yaratamadığımız kitapları raflardan indirdik, yeni kitaplar sipariş ettik. Online kitap satışları son iki ayda rekor kırdı. Öyle ki yalnızca romanlar değil, oyunlar, yetişkinler için boyama kitapları, tarih ve kişisel gelişim kitapları okurların çok ilgisini çekti bu dönem.

Elbette kargo problemleri çok yaşandı, elbette kitap satış sitelerindeki rekabet en çok bağımsız kitapçıları vurdu. Yine de kitaba olan bu yoğun ilgi ve talep sevindiriciydi.

Yine bu dönemde yazarların da daha çok üretebileceğini düşündü çoğu okur, oysaki hayatın belirsizliği, konsantrasyonu fazlasıyla etkiliyordu ve yazarlar da okurlar gibi daha çok izlemeye, takip etmeye yönelmişlerdi.

 Son gelen rakamlar sevindirici, pandemi sürecini en iyi yöneten ülkelerin başında geliyoruz. Ofislere dönüşler başladı, AVM’ler açıldı, kontrollü normalleşme hızlanıyor. Bu dönemin kültür sanata etkilerini çok tartışacak, çok konuşacağız ama şimdi gördüğümüz bir şey var: Sanat, kültür ve edebiyat en zor zamanlarda hepimize çok iyi geldi, izolasyonu daha kolay atlatmamıza yardımcı oldu, iyi hikayeler, iyi romanlar bizi hayatın katı ve sıkıcı gerçeklerinden koparıp uzak diyarlara taşıdı.

 Bu günler hepimiz için öğretici oldu ve oluyor. Dilerim ki kültür sanat ve edebiyatın sıradan insan için önemi de bu günlerde daha iyi anlaşılmış olsun ve karar vericiler önümüzdeki zorlu ekonomik süreçte desteklerini arttırsın tüm kültür sanat emekçilerine.

Pandemi döneminde mutlaka okunsun diyeceğim kitaplarla tamamlıyorum; Profil Kitap’tan çıkan Kıyamet Günleri, April Yayıncılık’tan çıkan Yedi Kartal Efsanesi, H2O’dan çıkan Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi, Doğan Kitap’tan çıkan Karanlığın Ayak İzleri bu dönemde ıskalanmasın!